Sjoerd de Jong – Josselin

Ik ben 33 jaar en ik woon sinds 2013 samen met Anna in het groene en dorpse Lunetten. Ik houd enorm van voetbal, leuke dingen ondernemen en reizen. Lunet Werkcafé ben ik begonnen vanuit een initiatief van Uget2gether. Wij zetten sociale concepten op vanuit vraagstukken of behoeften binnen de wijken van Utrecht. In 2016 hebben we in Overvecht een buurtkamer opgericht en toen wij aan het wijkbureau Zuid lieten zien waar we mee bezig waren, waren ze zo enthousiast en vroegen ze ook of wij iets in de wijk Lunetten konden opzetten. Aangezien wij vanuit de vraag werken hebben we ons verdiept in wat het winkelcentrum van Lunetten nodig heeft om het levendiger te maken. Een koffiezaak met wifiondersteuning waar men kan flexwerken, studeren en elkaar ontmoeten sprak de mensen wel aan. Lunet Werkcafé is niet zomaar een koffiezaak. Het heeft ook een werkervaringsplek om mensen naar betaalde arbeidsplekken te helpen en er ontstaan verschillende activiteiten en ontmoetingen. Dat maakt het werken in mijn eigen wijk zo leuk.

Patricia Salemans

Hoi, ik ben Patricia en ik ben 33 jaar. Sinds eind oktober werk ik als vrijwilliger in het Lunet Werkcafé. Via de vrijwilligerscentrale Utrecht werd ik hierheen verwezen om het werkervaringstraject te gaan volgen. Na een leuke kennismaking en proefdag ben ik gestart met twee dagdelen per week. Bang, onzeker en teruggetrokken begon ik hier. Dankzij Nirma en later ook Sjoerd, maar vooral ook alle leuke (vaste) gasten kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen en voel ik mij hier heel erg op mijn plek.
Nu anderhalf jaar geleden raakte ik doordat ik zwaar depressief was ongeveer alles kwijt, maar bovenal mezelf. Mede dankzij dit mooie initiatief en de positieve sfeer vind ik stukje bij beetje mezelf terug. En op de mindere dagen doet dit mij even alle vervelends vergeten.
“Ik heb niet zo’n goede dag, maar nu ben ik hier dus komt het goed”.

Vanaf juni ben ik naast vrijwillig ook twee dagen per week in vaste dienst bij het Lunet Werkcafé, zoals Sjoerd het noemt een mooi succesverhaal vanuit het werkervaringstraject.

Jasmijn

Mijn naam is Jasmijn, ik ben 29 jaar en woon in de wijk Transwijk in Utrecht. Vanwege persoonlijke problemen heb ik de master na mijn studie biomedische wetenschappen aan de universiteit Utrecht niet af kunnen maken. Doordat ik nog tegen mijn eigen hoge eisen, onzekerheid en beperkte energie aanloop, is het voor mij helaas nog niet mogelijk om een reguliere baan te hebben. Afgelopen jaar heb ik een werktraject gedaan in het laboratorium, waarbij ik merkte dat het werk in het veld waar ik voor opgeleid ben mij erg onzeker maakt. Sinds april dit jaar ben ik als vrijwilliger werkzaam bij Lunet Werkcafé. Bij Lunet Werkcafé kan ik laagdrempelig ontdekken of werken in een ander veld misschien beter bij mij past. Een grote hobby van mij is koken en bakken, dus ik vind het erg leuk om me hier bezig te houden met de taarten of andere baksels. Zo heb ik de kaneelbroodjes en brownie geïntroduceerd, die af en toe als specials op de kaart staan. Daarnaast vind ik het leuk om contact te hebben met de (vaste) klanten en om lekkere koffies te leren maken. Ik hoop met dit traject wat uren te kunnen opbouwen en beter te leren omgaan met mijn onzekerheid. Hierna hoop ik te kunnen doorstromen naar een vaste baan, wellicht in een (banket)bakkerij.

Jowed

Mijn naam is Jowed, ik ben 35 jaar en ik woon in de wijk Hooggraven sinds tweeënhalf jaar, daarvoor heb ik in Nieuwegein gewoond. Ik kom oorspronkelijk uit Afghanistan en ik woon nu 25 jaar in Nederland. Samen met mijn familie ben ik hier naar toe gekomen. Mijn hobby’s zijn voetballen, zwemmen, poolen en muziek luisteren. Ik heb verschillende werkzaamheden gehad de afgelopen jaren, in de horeca en ik was buitendienst monteur van pinapparaten installeren bij het bedrijf CCV. In 2009 heb ik daar een burn-out opgelopen en ik daar ben ik nog steeds van aan het herstellen. Mijn familie helpt mij hier enorm goed in en hebben mij ondersteund om in contact te komen met Lister en Altrecht. Via Lister ben ik bij Lunet Wercafé terecht gekomen en volg ik het werkervaringstraject sinds het najaar van 2018. Ik ben begonnen met twee dagen in de week werken, 1 dag van 9 tot 2 uur en 1 dag van half 1 tot 5 uur. Ik ben hier begonnen met het leren van koffies maken. Nirma, Sjoerd, en Patricia hebben mij hierin ondersteund en ook bij het maken van gerechten. In het begin had ik veel moeite met het ritme vinden en af en toe heb ik hier nog steeds moeite mee, ook laat mijn geheugen mij soms in de steek en vergeet ik dingen. Lunet Werkcafé brengt mij in contact met vele leuke mensen en ik vind het leuk om mensen te leren kennen en hen te bedienen. Bij Lunet Werkcafé wordt goed rekening gehouden met mijn situatie. Ze zijn op de hoogte dat ik bezig ben met het vinden van een betaalde baan en zij begeleiden mij hierin. Vanuit Wij3.0 en Lister word ik hierin ook ondersteund om een passende betaalde baan te vinden. Ik ben nu bezig om mijn dagen en uren uit te breiden om mij voor te bereiden op een toekomstige betaalde baan.

Eva

Lunet Werkcafé is een veilige en prettige omgeving voor mij geweest. Ik heb hierin kunnen experimenteren met mijn talenten en capaciteiten binnen het horecaveld. Lunet Werkcafé staat voor mijn gevoel niet volop in de maatschappij. Dit komt doordat het in mijn eigen, rustige woonwijk Lunetten is. Letterlijk dichtbij huis dus. Dit was ook wat ik op dat moment juist nodig had. Het heeft mij uiteindelijk uitgedaagd om méér te willen en verder te kijken dan mijn woonwijk. Dit ben ik dan ook gaan doen en ben ik uiteindelijk uitgestroomd naar een andere horecagelegenheid.

Anna de Graaf

Lunet Werkcafé voelt soms als mijn kindje. Ik ben Anna, vriendin van Sjoerd, oprichter van het huiselijke café in het centrum van Lunetten. Ruim twee jaar geleden begon Sjoerd met het oprichten van Lunet Werkcafé. Ik bewonder zijn doorzettingsvermogen en dat het altijd lukt, hij geeft mij het gevoel ‘als ik iets wil dan kom ik er wel’.

Veel vrijwilligers, buurtbewoners, vrienden, familie, Mark Veerwater klus bedrijf en nog veel meer hebben geholpen met de opbouw waar ik heel dankbaar voor ben. Ik ben vaak bang dat ik iedereen niet genoeg kan bedanken.

Voor mij betekend Lunet Werkcafé heel veel. Groei, talent, samen zijn, familie gevoel, jezelf zijn, lekker eten en drinken, eigenheid en ga zo maar door. Hard werken loont, dat geld voor iedereen en daar kunnen we nu samen van genieten. Kom gezellig langs bij Lunet Werkcafé en ontdek het zelf. Zelf sta ik ook een aantal dagen in Lunet Werkcafé. Met veel plezier ben ik uw gastvrouw. Achter de schermen maak ik mij ook nuttig o.a. door het aanspreekpunt te zijn wanneer de ruimte word verhuurt.

Stephanie 

Ik ben Stephanie, 29 jaar en ik woon in Utrecht, samen met mijn twee katten. Ik ben geboren in Friesland, in het dorp Drachten. Ik heb mijn studie PABO gedaan in Zwolle en ik ben officieel leerkracht. Ik heb verschillende groepen les gegeven, alleen helaas en burn-out opgelopen en hier ben ik nog herstellende van. Mijn hobby’s zijn kamperen, muziek luisteren, organiseren, fietsen, skeeleren, met vrienden afspreken, creatieve bezigheden etc. In mei 2019 ben ik als vrijwilliger bij Lunet Werkcafé begonnen de functie PR/communicatie. PR is een vorm van communicatie die erop gericht is om de relatie tussen Lunet Werkcafé en de gasten en omgeving te onderhouden en/of te verbeteren. Ik houd mij bezig met de website van Lunet Werkcafé, ik plaats regelmatig berichten op Facebook en op Instagram. Uiteindelijk wil ik proberen om Lunet Werkcafé meer bekendheid te geven in de wijk Lunetten.